Skapa en stilren retroinredning: så återskapar du 50-, 60- och 70-talens stil

//

Liam

Har du någonsin drömt om att resa tillbaka i tiden och leva i en svunnen era? Genom att skapa en retroinredning kan du återskapa charmen från 50-, 60- och 70-talet i ditt eget hem. Låt oss dyka in i hur du kan förvandla ditt hem till ett retroparadis med några enkla knep och tips.

Varför retroinredning är populärt

Retroinredning har blivit alltmer populärt de senaste åren. Det är inte bara för att det är en hyllning till det förflutna, utan också för att det erbjuder en unik och personlig touch som många moderna inredningar saknar. Med retroinredning kan du skapa ett hem som är både stilrent och nostalgiskt, fyllt med karaktär och charm.

Hur du återskapar 50-talets stil

50-talet är känt för sina klara färger, rena linjer och funktionella design. Här är några tips för att återskapa den tidens stil:

 1. Möbler: Satsa på möbler med enkla, rena linjer och organiska former. Tänk på soffor och fåtöljer med tunna ben i trä eller metall.
 2. Färger: Använd klara, djärva färger som rött, gult och turkost. Kombinera dessa med neutrala nyanser som vitt och svart för en balanserad look.
 3. Mönster: Geometriska mönster var mycket populära under 50-talet. Du kan använda tapeter, kuddar eller mattor med geometriska former för att få in den rätta känslan.
 4. Material: Plast och laminat var vanliga material under 50-talet. Bord med laminatskivor och plaststolar kan ge en autentisk retrolook.

Hur du återskapar 60-talets stil

60-talet var en tid av förändring och experimenterande, vilket återspeglas i inredningen. Här är några sätt att få till 60-talsstilen:

 1. Färger: Våga använda starka färger som orange, limegrönt och rosa. Dessa färger kan användas som accentfärger i en mer neutral bas.
 2. Mönster: Psykedeliska och abstrakta mönster var populära under 60-talet. Tapeter och textilier med dessa mönster kan skapa en levande och dynamisk miljö.
 3. Möbler: Popkonst-inspirerade möbler, ofta med rundade former och färgglada ytor, var trendiga. Leta efter unika och lekfulla möbler på loppisar eller vintagebutiker.
 4. Dekorationer: Accessoarer som lava-lampor och hängande makramé är perfekta för att lägga till den där extra retro touchen.

Hur du återskapar 70-talets stil

70-talet var en tid av självuttryck och individualism. Inredningen var varm, inbjudande och lite bohemisk. Så här kan du återskapa 70-talets stil:

 1. Färger: Jordnära färger som brunt, beige, orange och olivgrönt dominerade. Använd dessa färger för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.
 2. Material: Trä, rotting och sammet var vanliga material under 70-talet. En sammetssoffa eller rottingstolar kan ge ditt hem den rätta 70-talskänslan.
 3. Mönster: Blommönster och etniska mönster var populära. Använd dessa på kuddar, gardiner eller tapeter för en autentisk look.
 4. Dekorationer: Väggbonader, vävda mattor och gröna växter var typiska för 70-talet. Dessa element kan lägga till både textur och färg i ditt hem.

Tips för att kombinera retrostilar

Om du gillar flera av dessa stilar kan du självklart kombinera dem för en unik och personlig inredning. Här är några tips för att lyckas:

 1. Håll en röd tråd: Välj en färgpalett som fungerar genomgående i ditt hem. På så sätt kan du mixa olika tidsepoker utan att det känns rörigt.
 2. Balansera: Om du har mycket mönster och starka färger, balansera det med neutrala toner och enklare möbler.
 3. Personliga detaljer: Lägg till personliga detaljer som du älskar, oavsett om de är retro eller moderna. Det är ditt hem och det ska spegla din personlighet.
 4. Funktion och form: Tänk på att inredningen ska vara både snygg och funktionell. Använd möbler och dekorationer som du verkligen kommer att använda och njuta av.

Var hittar du retroinredning

Att hitta rätt möbler och dekorationer kan vara en utmaning, men det finns flera ställen där du kan leta:

 1. Loppisar och vintagebutiker: Här kan du hitta unika och autentiska retroprylar. Det kräver lite tid och tålamod, men belöningen är ofta värd det.
 2. Auktionssajter: Webbplatser som Tradera och Bukowskis har ofta retroinredning till salu. Håll utkik efter auktioner och var redo att bjuda.
 3. Reproduktioner: Om du har svårt att hitta originalmöbler kan du leta efter nyproducerade möbler och dekorationer som är inspirerade av retrostilen.
 4. DIY-projekt: Om du är händig kan du skapa din egen retroinredning. Måla om möbler, sy egna kuddar eller skapa dina egna dekorationer för en personlig touch.

Avslutning

Att återskapa 50-, 60- och 70-talens stil i ditt hem är ett roligt och givande projekt. Genom att använda rätt färger, mönster och material kan du skapa en unik och stilren retroinredning som både du och dina gäster kommer att älska. Lycka till med ditt retroprojekt!

Lämna en kommentar